Groeien is keuzes maken: investeren in voorraad of in automatisering?

By:
Posted: 19 april 2017
Category: Geen categorie
Comments: 0

Het is de steeds weer terugkerende vraag van de ondernemer met succes anno nu: hoe voorkom ik dat ik 'nee' moet verkopen aan mijn klanten. Wat is wijsheid: meer investeren zodat ik mijn voorraadpositie vergroot of mijn in- en verkoopprocessen optimaliseren?

Succesvolle kernprocessen

Ons credo is even eenvoudig als realistisch: aankopen van extra voorraadpositie heeft alleen nut als kernprocessen optimaal en efficiënt presteren. Logistieke- en servicegerichte activiteiten moeten als een geoliede machine draaien; orders moeten op tijd ontvangen en afgehandeld worden en tijdig verzonden. Prijzen, acties, mix&match, switch&save, retouren en alternatieven beïnvloeden het inkoopmodel en dus ook de voorraadpositie. Investeer daarom in je ERP, of ga op zoek naar een (nog) modern(er) en goed ERP-systeem waardoor je kernprocessen nog strakker en tegelijkertijd eenvoudiger verlopen, je een bruikbare historie opbouwt en BI-mogelijkheden ontwikkelt voor de analyse van productvraag, verkoop en logistieke (leveranciers)performance.

Het belang van intern warehouse management

Vervolgens kun je het interne warehouse management tegen het licht houden. Picking opdrachten moeten immers rap en foutloos verlopen, manco’s moeten zo veel mogelijk vermeden worden, inkopen snel ontvangen en productompakkingen en -verwerkingen eveneens snel verwerkt en op voorraad geboekt worden.

Digitaliseer uw magazijnprocessen

Toekomstbestendige magazijnprocessen zijn digitale magazijnprocessen. Het is een feit dat door inzet van scanning de kans op menselijke fouten stevig gereduceerd wordt. Dit vereist wel een betrouwbare databron. In gewoon Nederlands: het ERP-systeem moet alle gegevens bevatten om een WMS-applicatie te voeden. Een modern ERP-systeem kan dat: 1D, 2D, 3D of 4D barcodes leveren gegevens aan die snel en efficiënt verwerkt worden. Maar ook voorraadpositie-calculaties, inkoopadvisering, inkoopcostcontrol en bepaling van de optimale uitlevergraad. Is hiervoor een gespecialiseerde WMS-applicatie nodig? Niet per se: onze ERP-applicatie Solidis omvat scanning én voorraad-optimum-calculaties en besteladvisering. Dat wil niet zeggen dat een WMS-applicatie niet nodig is; voor zeer gespecialiseerde voorraadlocatie-advisering, locatie-omboekingen en planning kan het wel handig zijn.

Meer informatie over Solidis WMS-oplossingen? Of gewoon even sparren? Neem gewoon contact met ons op!

Distri Data BV
Vijzelmolenlaan 6a
3447 GX Woerden
T: + 31 30 692 82 82
E: info@distridata.nl
KvK Utrecht 30062276
BTW NL0062.54.627B01